Endodonti

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Tedavi edilmemiş derin çürükler, diş minesindeki çatlaklar, dişlere gelen travmalar ve estetik ya da protez dişlerde yapılan aşındırmalar, dişin canlı dokularının (pulpa) iltihaplanmasına neden olabilir. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse şiddetli ağrı ve şişlikle beraber dişin etrafındaki diş eti ve kemik dokusunda da kayıplar oluşur. Uzman eller tarafından yapılmış başarılı bir kanal tedavisi dişin çekimine gerek kalmadan uzun yıllar ağızda kalmasını sağlar.

Neden Uzman Hekim Gerektirir?

Her diş hekimi mezun olduktan sonra kanal tedavisi yapabilmektedir. Bu noktada tercih hasta ve hekime aittir. Bu alanda uzmanlaşmış endodontistler, hem teorik hem pratik hem de güncel yaklaşımlar ve teknolojiler açısından kendilerini geliştirmiş kişilerdir. Bu da tedavini başarısını artırmaktadır.

Kanal Tedavisine İhtiyacım Var mı? Nasıl Anlarım?

Soğuk-sıcak hassasiyeti ile başlayan şiddetli ve uzun diş ağrısı, gece uyandıran ağrı, çiğneme esnasında ağrı, dişe yakın bölgelerde şişlik ve travmaya bağlı diş kırıkları ve renkleşmelerinin varlığı çoğunlukla kanal tedavisi gerektirmektedir. Ancak son kararı doktorunuz verecektir.

İşlem Sırasında Ağrım Olur mu?

Günümüzde ileri anestezi yöntemleri ve maddeleri sayesinde işlem sırasında ağrı hissedilmemektedir.

Kaç Seans Sürer?

Günümüzde kullanılan modern cihaz ve tedavi yaklaşımları sayesinde endodontistler tarafından tek seansta bitirilebilmektedir.

İşlem Sonrası Ağrım Olur mu?

Tedavi sonrasında, enfeksiyonun derecesine ve hastanın ağrıyı algılama derecesine bağlı olarak hafif hassasiyetten şiddetli ağrıya kadar farklı derecelerde ağrı ve hassasiyet hissedilir. Bu süreçte hastanın ve dişin durumuna göre ağrı kesiciler önerilmektedir.

Tedavi Gören Dişin Ömrü Ne Kadardır?

Endodontistler tarafından yapılan ve tek seansta bitirilen kök kanal tedavisinin başarı oranı %90-98 arasındadır. Kök kanal tedavisi gören kişiler uygun bir şekilde restore (dolgu, onley, metal destekli porselenler) edildikten sonra uzun yıllar ağız içinde hizmet etmektedir.

Tedavi Yerine Dişim Çekilse veya İmplant Yapılsa Daha İyi Olmaz mı?

Hasarlı ve ağrılı olan bir dişin çekilmesi ve yerine implant yapılması bir tedavi yöntemi değildir. Kaybolan dokunun yerini yapay ve doku dostu bir madde ile telafi etmektir. Dişin kendisini tedavi etmek, dokuların orijinalliğini ve devamlılığını korumak için önemlidir.

Endodontinin İlgilendiği Alanlar

  • Pulpa ve perapikal doku kaynaklı oro-fasiyal ağrının (ağız-yüz ağrısı) ayırıcı tanısı ve tedavisi
  • Pulpa hastalıklarının önlenmesi ve canlı pulpa tedavileri
  • Kök kanalı tedavisi
  • Endodontik başarısızlıkta kök kanal tedavisi tekrarı (Retreatment)
  • Dental travmaya uğramış dişlerin tedavisi
  • Endodontik cerrahi uygulamaları
  • Eddodontik tedavi görmüş dişlerin beyazlatılması
  • Kuronal restorasyonların yapılabilmesi için kök kanalı boşluğuna post yerleştirilmesi
  • Protetik, periodontal ve ortodontik tedavilere destek endodontik tedaviler
  • Rejeneratif endodontik tedaviler
  • Kırık kanal aleti çıkarma işlemleri
  • Kasti reimplantasyon
Bize Yazın